IJsland verplicht als eerste land gelijk loon tussen man en vrouw

In IJsland krijgen vrouwen, net als in de meeste landen, nog altijd minder betaald dan mannen. En dat moest anders. Vandaar dat IJsland als eerste land ter wereld het verplicht heeft gesteld dat vrouwen evenveel betaald krijgen als mannen. Vanaf 2018 is het illegaal om mannen meer uit te betalen dan vrouwen.

Daarmee hoopt het land in 2022 de loonkloof volledig gedicht te hebben. IJsland is in meerdere onderdelen koploper op het gebied van genderdiversiteit. Zo bestaat 48% van het parlement uit vrouwen, en zijn ze daarnaast door het World Economic Forum (WEF) uitgeroepen tot het beste land op het gebied van gendergelijkheid. Nederland zakte vorig jaar van de 16de naar de 32ste plaats.

Op dit moment verdient een vrouw in IJsland 0,72 cent ten opzichte van een euro van de man. In 2016 zijn daarom vrouwen massaal gaan protesteren om 14:38, het tijdstip wanneer zij volgens hen geen loon meer ontvingen, ten opzichte van de man.

In Nederland bedraagt het gemiddelde loonverschil tussen man en vrouw nog steeds 16%, en er is dan ook zeker nog werk aan de winkel. Overigens hanteert FINTREX al sinds oprichting een gelijk loon tussen mannen en vrouwen.