Arbeidsmarktanalyse Klantcontact Q3 2018

Betere arbeidsvoorwaarden en meer focus op online klantcontact

In de klantcontact arbeidsmarktanalyse Q3 2018 van FINTREX staat het thema online klantcontact centraal. Naast social media zetten organisaties steeds meer verschillende online middelen in om hun aanbod van kanalen uit te breiden. Zo worden er bijvoorbeeld klantcommunities gecreëerd en chatbots ingezet. Online klantcontact is een vast onderdeel geworden van de strategie, waarbij er bewuster wordt gekeken naar de tone of voice richting de klanten om de optimale klantbeleving te creëren.

In het derde kwartaal zien we dat de spanning op de gehele arbeidsmarkt verder is toegenomen. De effecten van de toegenomen spanning zijn duidelijk merkbaar. Ook binnen de klantcontact branche groeit het aantal openstaande vacatures nog steeds. Zo is het aantal klantcontact vacatures in Q3 ten opzichte van het vorige kwartaal met 6,69% gestegen. Daarnaast is de gemiddelde periode dat een klantcontact vacature open staat sinds de start van de crisis nog nooit zo groot geweest. Deze toenemende schaarste op de arbeidsmarkt resulteert in veranderingen in de arbeidsvoorwaarden en meer focus op online klantcontact, zodat er efficiënter met de klant kan worden gecommuniceerd.

Het salaris in de klantcontact branche is het afgelopen jaar met 1,92% gestegen. Hoewel dit een redelijke stijging lijkt, blijft het door de inflatie van 1,72% en een gemiddelde daling van het salaris in 2016 en 2017 achter op de rest van de markt en ligt het huidige salarispeil onder het gemiddelde salaris van 2015. In vergelijking met de retail begint deze gap wel weer wat af te nemen door de stijging in 2018, maar valt hier zeker nog een stap in te maken.

Download hieronder de whitepaper Arbeidsmarktanalyse Klantcontact Q3 2018 voor meer informatie over de arbeidsmarkt. Het rapport brengt trends in kaart en geeft aan hoe er op kansen in de markt kan worden ingespeeld.

Ieder kwartaal automatisch de nieuwste arbeidsmarktanalyse ontvangen? Abonneer u kosteloos via onderstaand formulier. Wij zullen naast de FINTREX arbeidsmarktanalyse geen andere informatie toesturen.