Klantcontact Arbeidsmarktanalyse 2018 – 2019

Sterke groei in klantcontact vacatures vraagt om focus op de employee journey

In 2018 is het aantal vacatures fors gestegen en ontstonden er meer dan één miljoen vacatures. Dit heeft als gevolg dat de spanning op de arbeidsmarkt sinds 2008 niet zo groot is geweest als nu. De spanning op de arbeidsmarkt is ook goed zichtbaar in het aantal klantcontact vacatures. Alleen al in het laatste kwartaal is het aantal klantcontact vacatures fors gestegen met 5,28%. Sinds het eerste kwartaal van 2016 is het aantal vacatures in de branche zelfs vervijfvoudigd.

In 2019 zal deze groei zich nog verder ontwikkelen en zullen de uitdagingen op de arbeidsmarkt toenemen. De directe aanleiding voor de nog steeds groeiende behoefte aan klantcontact personeel is de forse toename in het aantal online aankopen. De krapte op de arbeidsmarkt heeft directe gevolgen voor organisaties. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat 34,7% van de bedrijven in de zakelijke dienstverlening een rem op de groei van de organisatie ervaart door de krapte op de arbeidsmarkt.

Om een structurele oplossing te bieden voor het personeelstekort binnen de klantcontact branche zal er meer aandacht moeten komen voor het binden van de medewerkers aan de organisatie door een sterke focus op de employee journey. Een goede onboarding is essentieel in het binden van de medewerkers aan de organisatie en hen effectief te maken in de organisatie. Desondanks geven medewerkers aan dat slechts 20% van de bedrijven een goede en complete onboarding hebben. Dit terwijl 25% van de medewerkers binnen 6 maanden vertrekt bij een nieuwe werkgever en 60% hierbij aangeeft dit te doen vanwege een slechte onboarding. Dit onderschrijft het belang van een sterke strategie op het gebied van employee journey.

Met deze gedachten is de employee journey centraal gesteld in de FINTREX klantcontact arbeidsmarktanalyse 2018 -2019. Download hieronder de klantcontact arbeidsmarktanalyse.

Ieder kwartaal automatisch de nieuwste arbeidsmarktanalyse ontvangen? Abonneer u kosteloos via onderstaand formulier. Wij zullen naast de FINTREX arbeidsmarktanalyse geen andere informatie toesturen.